czwartek, 11 stycznia 2018

Tiramisu cytrynowe


Daleko teraz do wiolonczelowych koncertów mrozu. Jedyne dźwięki "cello" jakie połyskują radośnie w mglistym styczniu, są w limoncello. Promienny likier słońca nasącza powoli biszkoptowe poduszki, przedzierając sobie przez chmury ścieżkę do wiosny.
Potrzebujemy lekkości. Potrzebujemy słodyczy.
I najradośniejszego tortu urodzinowego, jaki może rozkwitnąć w środku zimy.

Tiramisu cytrynowe 

- 400 g mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 2 żółtka
- ok. 250 ml limoncello
- laska wanilii
- 70 g białej czekolady
- skórka otarta z 1 cytryny
- ok. 300 g biszkoptów lady fingers
- 2 łyżeczki drobnego cukru

1. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, ziarna z rozciętej laski wanilii i skórkę z cytryny. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Wszystko delikatnie mieszamy. 
2. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Zamykamy obręcz i do biszkoptowego dna doklejamy kocie języczki, maczając je w rozpuszczonej białej czekoladzie i sklejając. Biszkopty na dnie polewamy limoncello. 
3. Na warstwie biszkoptowego dna układamy część kremu mascarpone, biszkopty, polewamy limoncello i tak przekładamy warstwy do skończenia składników. 
4. Tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz