czwartek, 5 maja 2016

Ciasto z rabarbarem



Cisza dla każdego pachnie inaczej. Okruchy na naszych stołach rozsypują się w zupełnie niepodobne do siebie wzory. Udomowiamy inne miękkości: włosów, ulubionych foteli, rabat kocanki, zwierząt i imion.
Czasami strużki codzienności rozbiegają się nieuważnie w niespodziewanych kierunkach i nie wiadomo, którym brzegiem iść. Schematy i przyzwyczajenia się płoszą, gubią drogę w zalanych lasach. 
Kiedy nie wiesz, jak ułożyć cokolwiek, zacznij od układania rabarbaru na cieście. 


Ciasto z rabarbarem (mała tortownica)

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki zsiadłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 70 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- bułka tarta

Rabarbar:
- 8 łodyg rabarbaru
- 4 łyżeczki galaretki malinowej
- 5 łyżek cukru + cukier wanilinowy

1. Masło, cukier i żółtka ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Mąkę przesiewamy, miksujemy z proszkiem, esencją waniliową i zsiadłym mlekiem.
3. Do ciasta dodajemy jajka i delikatnie mieszamy łyżką.
4. 2-3 łodygi rabarbaru obieramy, kroimy w cienkie plastry i obtaczamy w cukrze wanilinowym (może być wymieszany z łyżką mąki ziemniaczanej). Mieszamy delikatnie z ciastem.
5. Tortownicę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.
6. Ciasto pieczemy przez ok.60 minut w 170 stopniach.

7. Pozostały rabarbar obieramy, kroimy łodygi na 2 lub 3 części.
8. W garnku rozpuszczamy cukier - gdy będzie przezroczysty, wrzucamy rabarbar i podsmażamy go, aż będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał. Wyjmujemy.
9. Do pozostałego cukru dolewamy 3 łyżki wody i dosypujemy galaretkę. Mieszamy bardzo dokładnie do rozpuszczenia.
10. Na wystudzonym cieście układamy rabarbar i smarujemy galaretką. Pozostawiamy do stężenia.




1 komentarz: